WilliamTårta!

Premiär för min nya blogg där jag ska hopa alla mina favoritrecept!
Har bakat en Farsdagtårta dagen till ära. Min favorit av alla favoriter är Williamstårta, har nu provat mig på att göra en egen variant! Blev mycket uppskattat av alla inblandade i tårtkalaset.
Den är lite som en prinsesstårta fast med två olika fyllningar som bestod av päronmousse och glasskräm, över detta blev det ett tjockt lager pärongrädde, marsipanlock som täcktes med chokladtryffel.

Tårtbotten fuskade jag med och köpte färdig.

Päronmousse
3 stycken gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 barnmatsburk päronpure
2 msk koncentrerad päronsaft
1/2dl socker
ett par droppar grön karamellfärg

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp pure, socker och saft i en kastrull, det ska inte koka. Dra av plattan och låt svalna en stund. Vispa grädden medans du väntar, blanda sedan ned päronkoket i grädden. Ställ svalt i kylen ett par timmar så att den stelnar till en mousse. Supergod!

Glasskräm
Lika delar vaniljkräm (använde vanlig ekströms) och Vispgrädde.
Blanda ihop detta så får du en god tårtfyllning som passar de flesta tårtor.

Pärongrädde
3 dl vispgrädde
2 msk päronpure
2 msk koncentrerad päronsaft
1 päron, skalat och hackat i småbitar
ett par droppar karamellfärg

Vispa grädde fluffigt och tillsätt de övriga ingredienserna. Smakar ungefär som päronmoussen fast inte lika stark päronsmak och mycket fluffigare.

Chokladtryffel
1 dl Vispgrädde
100g Mörk choklad 70%

Värm grädden i kastrull på spisen, den ska inte koka! Dra av plattan och häll i chokladen hackad i bitar och rör om tills det blir en slät kräm. Färdigt!


Jag gjorde tårtfyllningarna dagen innan och fyllde tårtan så att det hela skulle få gotta till sig under natten. Bredde på pärongrädden, ej på kanterna. Försökte sedan mig på att få dit marsipanlocket över tårtan så jämt som möjligt, gick ganska dåligt men syndes inte så mkt när jag sedan täckte hela tårtan med chokladtryffeln :)
Fick en liten klump marsipan över som jag gjorde tre små rosor av.
På tårtkanterna, som blev ganska ojämna pga av mitt fummel med marsipanlocket, hade jag på mandelflarn för att rädda utseendet lite.
Silverkulor och pyntgele hamnade också på innan jag blev nöjd.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0