Choklad&Lakrits
Har upptäckt att chokladtryffel är riktigt enkelt att göra och väldigt gott! Har också införskaffat ett pralinset för att göra chokladpraliner. Där fick man med silokonformar som gör det hela lite enklare.
Grunreceptet för chokladtryfflarna som jag gjort är:
100g mörk choklad 70% gärna smaksatt med hallon eller mint. Har också använt marabou Polka.
1 dl vispgrädde
Annan smaksättning som jag använt mig av är Bailys, Lakritspulver. Den absolut bästa smakkombinationen är Choklad & Lakrits! Inspiration till det fick jag när jag och Linda var på Chokladmässan i Askersund i höstas. Lakritspulvret är enkelt att blanda i lite i den smälta chokladtryffeln.
Värm upp grädden i kastrull, ta bort från plattan och tillsätt chokladen i småbitar. Rör tills det blir en jämn smet. Tillsätt ev. smaksättning. Låt sedan stå kallt en stund så att smeten stelnar lite, går då bra att rulla till bollar och sedan rulla i kakao.
Till Pralienerna smälter jag först mjölkchoklad och fyller formarna, häll sedan tillbaka överskottet så att chokladen bara täcker formen. Låt detta stelna i kylen och häll sedan i chokladtryffel men inte riktigt ända upp till kanten. Smidigt att använda sprits då det inte kladdar så mycket. När detta stelnat spritsar jag på ett lager smält choklad som jag hade i formen från början.

Grunreceptet för chokladtryfflarna som jag gjort är:
100g mörk choklad 70% gärna smaksatt med hallon eller mint. Har också använt marabou Polka.
1 dl vispgrädde
Annan smaksättning som jag använt mig av är Bailys, Lakritspulver. Den absolut bästa smakkombinationen är Choklad & Lakrits! Inspiration till det fick jag när jag och Linda var på Chokladmässan i Askersund i höstas. Lakritspulvret är enkelt att blanda i lite i den smälta chokladtryffeln.
Värm upp grädden i kastrull, ta bort från plattan och tillsätt chokladen i småbitar. Rör tills det blir en jämn smet. Tillsätt ev. smaksättning. Låt sedan stå kallt en stund så att smeten stelnar lite, går då bra att rulla till bollar och sedan rulla i kakao.
Till Pralienerna smälter jag först mjölkchoklad och fyller formarna, häll sedan tillbaka överskottet så att chokladen bara täcker formen. Låt detta stelna i kylen och häll sedan i chokladtryffel men inte riktigt ända upp till kanten. Smidigt att använda sprits då det inte kladdar så mycket. När detta stelnat spritsar jag på ett lager smält choklad som jag hade i formen från början.

WilliamTårta!
Premiär för min nya blogg där jag ska hopa alla mina favoritrecept!
Har bakat en Farsdagtårta dagen till ära. Min favorit av alla favoriter är Williamstårta, har nu provat mig på att göra en egen variant! Blev mycket uppskattat av alla inblandade i tårtkalaset.
Den är lite som en prinsesstårta fast med två olika fyllningar som bestod av päronmousse och glasskräm, över detta blev det ett tjockt lager pärongrädde, marsipanlock som täcktes med chokladtryffel.
Tårtbotten fuskade jag med och köpte färdig.
Päronmousse
3 stycken gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 barnmatsburk päronpure
2 msk koncentrerad päronsaft
1/2dl socker
ett par droppar grön karamellfärg
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp pure, socker och saft i en kastrull, det ska inte koka. Dra av plattan och låt svalna en stund. Vispa grädden medans du väntar, blanda sedan ned päronkoket i grädden. Ställ svalt i kylen ett par timmar så att den stelnar till en mousse. Supergod!
Glasskräm
Lika delar vaniljkräm (använde vanlig ekströms) och Vispgrädde.
Blanda ihop detta så får du en god tårtfyllning som passar de flesta tårtor.
Pärongrädde
3 dl vispgrädde
2 msk päronpure
2 msk koncentrerad päronsaft
1 päron, skalat och hackat i småbitar
ett par droppar karamellfärg
Vispa grädde fluffigt och tillsätt de övriga ingredienserna. Smakar ungefär som päronmoussen fast inte lika stark päronsmak och mycket fluffigare.
Chokladtryffel
1 dl Vispgrädde
100g Mörk choklad 70%
Värm grädden i kastrull på spisen, den ska inte koka! Dra av plattan och häll i chokladen hackad i bitar och rör om tills det blir en slät kräm. Färdigt!
Jag gjorde tårtfyllningarna dagen innan och fyllde tårtan så att det hela skulle få gotta till sig under natten. Bredde på pärongrädden, ej på kanterna. Försökte sedan mig på att få dit marsipanlocket över tårtan så jämt som möjligt, gick ganska dåligt men syndes inte så mkt när jag sedan täckte hela tårtan med chokladtryffeln :)
Fick en liten klump marsipan över som jag gjorde tre små rosor av.
På tårtkanterna, som blev ganska ojämna pga av mitt fummel med marsipanlocket, hade jag på mandelflarn för att rädda utseendet lite.
Silverkulor och pyntgele hamnade också på innan jag blev nöjd.

Har bakat en Farsdagtårta dagen till ära. Min favorit av alla favoriter är Williamstårta, har nu provat mig på att göra en egen variant! Blev mycket uppskattat av alla inblandade i tårtkalaset.
Den är lite som en prinsesstårta fast med två olika fyllningar som bestod av päronmousse och glasskräm, över detta blev det ett tjockt lager pärongrädde, marsipanlock som täcktes med chokladtryffel.
Tårtbotten fuskade jag med och köpte färdig.
Päronmousse
3 stycken gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 barnmatsburk päronpure
2 msk koncentrerad päronsaft
1/2dl socker
ett par droppar grön karamellfärg
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp pure, socker och saft i en kastrull, det ska inte koka. Dra av plattan och låt svalna en stund. Vispa grädden medans du väntar, blanda sedan ned päronkoket i grädden. Ställ svalt i kylen ett par timmar så att den stelnar till en mousse. Supergod!
Glasskräm
Lika delar vaniljkräm (använde vanlig ekströms) och Vispgrädde.
Blanda ihop detta så får du en god tårtfyllning som passar de flesta tårtor.
Pärongrädde
3 dl vispgrädde
2 msk päronpure
2 msk koncentrerad päronsaft
1 päron, skalat och hackat i småbitar
ett par droppar karamellfärg
Vispa grädde fluffigt och tillsätt de övriga ingredienserna. Smakar ungefär som päronmoussen fast inte lika stark päronsmak och mycket fluffigare.
Chokladtryffel
1 dl Vispgrädde
100g Mörk choklad 70%
Värm grädden i kastrull på spisen, den ska inte koka! Dra av plattan och häll i chokladen hackad i bitar och rör om tills det blir en slät kräm. Färdigt!
Jag gjorde tårtfyllningarna dagen innan och fyllde tårtan så att det hela skulle få gotta till sig under natten. Bredde på pärongrädden, ej på kanterna. Försökte sedan mig på att få dit marsipanlocket över tårtan så jämt som möjligt, gick ganska dåligt men syndes inte så mkt när jag sedan täckte hela tårtan med chokladtryffeln :)
Fick en liten klump marsipan över som jag gjorde tre små rosor av.
På tårtkanterna, som blev ganska ojämna pga av mitt fummel med marsipanlocket, hade jag på mandelflarn för att rädda utseendet lite.
Silverkulor och pyntgele hamnade också på innan jag blev nöjd.
