Semlor!!!

Har haft Semmelkalas och bjudit på två olika varianter av minisemlor, här kommer receptet! Klassiska semlor och blåbär-vaniljsemlor.
 
1msk malen kardemumma
50g färsk gäst (blå)
3dl gräddmjölk (hälften grädde hälften mjölk)
150g smält smör
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 vispat ägg
11dl vetemjöl
 
Smölt smöret i kastrull, tillsätt sedan gräddmjölken och värm till fingervarmt. Smula ned gästen i en bunke, tillsätt mjölk-smörblandningen, socker, salt, kardemumma och ägg, blanda ihop så att gästen löser sig. Tillsätt vetemjöl lite i taget under bearbetning i bakmaskin. Gäs i ca 1 timma. Baka ut bullarna på plåt och gär under bakduk i ca 1-2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen på ca 200grader tills bullarna får fin färg.
Förbered fyllningen under tiden bullarna svalnar.
 
Fyllning 1) riven mandelmassa, blandad med lite av inkråmet från bullarna, vispa med elvisp ihop detta med en klick rumsvarmt smör samt lite vispad grädde. Fyll en sprits med krämen och spritsa fyllningen i bullarna.
 
Fyllning 2) Gör vaniljkräm (jag köpte vanligt marsanpulver) blanda i lite vaniljpulver och vispad grädde. Fyll en sprits med krämen och spritsa fyllningen i bullarna.
 
Vispa grädde oc spritsa på semlorna täck med lock och pudra över florsocker. Till bullarna med vaniljkräm gjorde jag blåbärsgrädde. Tinade blåbär blandade med florsocker och vispad grädde.

bullbak

Här kommer ett recept på grymt mumsiga Philadelphiabullar i långpanna!
 
ca 30 st
 
5dl mjölk
150g smör (rumsvarmt)
50g gäst, ett paket
1dl socker
1/2 tsk salt
10-12dl vetemjöl
 
150g varmt smör
200g philadelphiaost
3dl florsocker
2msk vaniljsocker
 
Värm mjölken och rör ned jästen så den smälter, blanda i smöret samt salt socker och tillslut vetemjölet.
arbeta degen smidig i maskin, häll över i en bakplåtstäckt långpanna, låt gäsa i 30min under bakduk. Blanda ihop fyllningen under tiden och gör sedan 30 st gropar i kakan med ett finger. Häll i en klick fyllning i varje hål, pensla ytan med uppvispat ägg och häll på pärlsocker. Grädda i ugn på 200grader i ca 15-20min eller tills kakan får fin färg. ta ut och skär i rutor.
 
 

Godaste Marängswissen Ever!

Idag bjöd vi sambons föräldrar på middag, blev kantarelltost till förätt, kryddiga lammfärsjärpar (ägg, ströbröd, timjan, spiskummin, sambal, salt, olivolja, vitlök samt riven rödlök) med bulgursallad ( stekt gul, röd paprika, rödlök och zuccini som blandas med bulgur) Tzatsiki. Riktigt smarrigt! Till efterrätt blev det en lyxvariant på marängswiss. Bakade kladdkaka som jag skar i mindre bitar lade på toppen, i swissen hade jag även skivade färska jordgubbar, grädde, bailysgrädde, vaniljglass, maränger och chokladsås. Hur gott som hellst med kladdkakan och jordgubbar istället för banan!!!
 

Hallongrottor

Hallogrottor

250g smör
1 1/2dl socker
1 1/2tsk bakpulver
4 1/2dl vetemjöl
1dl marsanpulver

11/2 Drottning eller Hallonsylt

Blanda rumsvarmt smör med alla torra ingredienser.
Rulla 25 bollar och placera dessa i kakformar, tryck ned ett finger i mitten på varje kaka och lägg i en klick med sylt i varje kaka. Grädda på 200grader i ca 15min.


Sommartårtor!

Kolapaj med Jordgubbar och Turkgrädde

Pajskal
150g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1/5dl florsocker

Blanda ingredienserna, bred ut i en pajform, nagga med gaffel och grädda sedan i ugn på 175 grader i ca 15-20min. Låt svalna.

Fyllning
1 burk Dulche de leche
2dl grädde
2msk turkisk yoghurt
1l skivade jordgubbar

Koka en burk kondenserad mjölk i ca 2 1/2- 3 timmar. Det ska koka hela tiden och burken måste vara täckt med vatten under hela kokningstiden.

Vispa grädde, blanda i turkisk yoghurt, bred först ut kolakrämen i pajskalet, bred därefter på gräddblandningen. Skiva jordgubbar och toppa med något grönt, typ citromeliss eller mynta.



Schwarzwaldtårta med jordgubbar

2 marängbottnar (använde köpta då mina egengjorda misslyckades och sjönk ihop)
4dl grädde
1 1/2dl hackade hasselnötter
1l jordgubbar, skivade
1msk bailys
100g mörk choklad
1dl lemon curd

Smält chokladen över vattenbad, gör "chokladtungor" med en sked på bakplåtspapper. Ta lite choklad och pensla på de två marängbottnarnas ovansida.
Vispa grädden, dela upp i tre olika skålar. Blanda lemon curd i den ena skålen, blanda i nötter och bailys i den andra.
Bred ut lemoncurd grädden på första botten, toppa sedan med skivade jordgubbar. Lägg på nästa marängbotten och bred på nöt/bailysgrädden. Ovanpå detta spritsas den vanliga grädden, ös på med mycket jordgibbar hyvla sedan lite mörk choklad. Sätt choklattungorna längst sidan på tårtan. Klart!



Gräddtårta med Jordgubbar Lemoncurd och jordgubb och rabarbermousse

Jordgubbs och rabarbermousse
3 gelatinblad
2 1/2 dl skivade jordgubbar (färska eller frysta)
2 1/2 dl rabarber i bitar
1 1/2 dl socker
en nypa vaniljpulver
2 1/2 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt, blanda jordgubbar rabarber och socker och vaniljpulver i en kastrull, koka tills de mjuknat. Mixa allt med en stavmixer tills smeten blir slät. Tillsätt gelatinbladen, låt svalna i ett par timmar minst. Vispa grädden och blanda med den stelnade moussen.

Lemongurdgrädde
2dl grädde vispas och blandas med
1dl lemoncurd

Varva de två fyllningarna mellan tårtbottnar, Köpta fungerar men hembakade är ju så mycket godare...

3dl vispgrädde till garnering
0,5l skivade jordgubbar

Spritsa grädden på tårtan, lägg på de skivade jordgubbarna. Om man vill kan man lägga en hjärtformad pepparkaksform mitt på tårtan där jordgubbarna läggs i så får man ett fint jordgubbshjärta på tårtan :) Garnera med nobless runtom tårtan.






Choklad&Lakrits

Har upptäckt att chokladtryffel är riktigt enkelt att göra och väldigt gott! Har också införskaffat ett pralinset för att göra chokladpraliner. Där fick man med silokonformar som gör det hela lite enklare.

Grunreceptet för chokladtryfflarna som jag gjort är:
100g mörk choklad 70% gärna smaksatt med hallon eller mint. Har också använt marabou Polka.
1 dl vispgrädde

Annan smaksättning som jag använt mig av är Bailys, Lakritspulver. Den absolut bästa smakkombinationen är Choklad & Lakrits! Inspiration till det fick jag när jag och Linda var på Chokladmässan i Askersund i höstas. Lakritspulvret är enkelt att blanda i lite i den smälta chokladtryffeln.

Värm upp grädden i kastrull, ta bort från plattan och tillsätt chokladen i småbitar. Rör tills det blir en jämn smet. Tillsätt ev. smaksättning. Låt sedan stå kallt en stund så att smeten stelnar lite, går då bra att rulla till bollar och sedan rulla i kakao.

Till Pralienerna smälter jag först mjölkchoklad och fyller formarna, häll sedan tillbaka överskottet så att chokladen bara täcker formen. Låt detta stelna i kylen och häll sedan i chokladtryffel men inte riktigt ända upp till kanten. Smidigt att använda sprits då det inte kladdar så mycket. När detta stelnat spritsar jag på ett lager smält choklad som jag hade i formen från början.



WilliamTårta!

Premiär för min nya blogg där jag ska hopa alla mina favoritrecept!
Har bakat en Farsdagtårta dagen till ära. Min favorit av alla favoriter är Williamstårta, har nu provat mig på att göra en egen variant! Blev mycket uppskattat av alla inblandade i tårtkalaset.
Den är lite som en prinsesstårta fast med två olika fyllningar som bestod av päronmousse och glasskräm, över detta blev det ett tjockt lager pärongrädde, marsipanlock som täcktes med chokladtryffel.

Tårtbotten fuskade jag med och köpte färdig.

Päronmousse
3 stycken gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 barnmatsburk päronpure
2 msk koncentrerad päronsaft
1/2dl socker
ett par droppar grön karamellfärg

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp pure, socker och saft i en kastrull, det ska inte koka. Dra av plattan och låt svalna en stund. Vispa grädden medans du väntar, blanda sedan ned päronkoket i grädden. Ställ svalt i kylen ett par timmar så att den stelnar till en mousse. Supergod!

Glasskräm
Lika delar vaniljkräm (använde vanlig ekströms) och Vispgrädde.
Blanda ihop detta så får du en god tårtfyllning som passar de flesta tårtor.

Pärongrädde
3 dl vispgrädde
2 msk päronpure
2 msk koncentrerad päronsaft
1 päron, skalat och hackat i småbitar
ett par droppar karamellfärg

Vispa grädde fluffigt och tillsätt de övriga ingredienserna. Smakar ungefär som päronmoussen fast inte lika stark päronsmak och mycket fluffigare.

Chokladtryffel
1 dl Vispgrädde
100g Mörk choklad 70%

Värm grädden i kastrull på spisen, den ska inte koka! Dra av plattan och häll i chokladen hackad i bitar och rör om tills det blir en slät kräm. Färdigt!


Jag gjorde tårtfyllningarna dagen innan och fyllde tårtan så att det hela skulle få gotta till sig under natten. Bredde på pärongrädden, ej på kanterna. Försökte sedan mig på att få dit marsipanlocket över tårtan så jämt som möjligt, gick ganska dåligt men syndes inte så mkt när jag sedan täckte hela tårtan med chokladtryffeln :)
Fick en liten klump marsipan över som jag gjorde tre små rosor av.
På tårtkanterna, som blev ganska ojämna pga av mitt fummel med marsipanlocket, hade jag på mandelflarn för att rädda utseendet lite.
Silverkulor och pyntgele hamnade också på innan jag blev nöjd.






Välkommen till min nya blogg!


Om

Min profilbild

RSS 2.0