Hallongrottor
Hallogrottor
250g smör
1 1/2dl socker
1 1/2tsk bakpulver
4 1/2dl vetemjöl
1dl marsanpulver
11/2 Drottning eller Hallonsylt
Blanda rumsvarmt smör med alla torra ingredienser.
Rulla 25 bollar och placera dessa i kakformar, tryck ned ett finger i mitten på varje kaka och lägg i en klick med sylt i varje kaka. Grädda på 200grader i ca 15min.
250g smör
1 1/2dl socker
1 1/2tsk bakpulver
4 1/2dl vetemjöl
1dl marsanpulver
11/2 Drottning eller Hallonsylt
Blanda rumsvarmt smör med alla torra ingredienser.
Rulla 25 bollar och placera dessa i kakformar, tryck ned ett finger i mitten på varje kaka och lägg i en klick med sylt i varje kaka. Grädda på 200grader i ca 15min.
Sommartårtor!
Kolapaj med Jordgubbar och Turkgrädde
Pajskal
150g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1/5dl florsocker
Blanda ingredienserna, bred ut i en pajform, nagga med gaffel och grädda sedan i ugn på 175 grader i ca 15-20min. Låt svalna.
Fyllning
1 burk Dulche de leche
2dl grädde
2msk turkisk yoghurt
1l skivade jordgubbar
Koka en burk kondenserad mjölk i ca 2 1/2- 3 timmar. Det ska koka hela tiden och burken måste vara täckt med vatten under hela kokningstiden.
Vispa grädde, blanda i turkisk yoghurt, bred först ut kolakrämen i pajskalet, bred därefter på gräddblandningen. Skiva jordgubbar och toppa med något grönt, typ citromeliss eller mynta.
Schwarzwaldtårta med jordgubbar
2 marängbottnar (använde köpta då mina egengjorda misslyckades och sjönk ihop)
4dl grädde
1 1/2dl hackade hasselnötter
1l jordgubbar, skivade
1msk bailys
100g mörk choklad
1dl lemon curd
Smält chokladen över vattenbad, gör "chokladtungor" med en sked på bakplåtspapper. Ta lite choklad och pensla på de två marängbottnarnas ovansida.
Vispa grädden, dela upp i tre olika skålar. Blanda lemon curd i den ena skålen, blanda i nötter och bailys i den andra.
Bred ut lemoncurd grädden på första botten, toppa sedan med skivade jordgubbar. Lägg på nästa marängbotten och bred på nöt/bailysgrädden. Ovanpå detta spritsas den vanliga grädden, ös på med mycket jordgibbar hyvla sedan lite mörk choklad. Sätt choklattungorna längst sidan på tårtan. Klart!
Gräddtårta med Jordgubbar Lemoncurd och jordgubb och rabarbermousse
Jordgubbs och rabarbermousse
3 gelatinblad
2 1/2 dl skivade jordgubbar (färska eller frysta)
2 1/2 dl rabarber i bitar
1 1/2 dl socker
en nypa vaniljpulver
2 1/2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i blöt, blanda jordgubbar rabarber och socker och vaniljpulver i en kastrull, koka tills de mjuknat. Mixa allt med en stavmixer tills smeten blir slät. Tillsätt gelatinbladen, låt svalna i ett par timmar minst. Vispa grädden och blanda med den stelnade moussen.
Lemongurdgrädde
2dl grädde vispas och blandas med
1dl lemoncurd
Varva de två fyllningarna mellan tårtbottnar, Köpta fungerar men hembakade är ju så mycket godare...
3dl vispgrädde till garnering
0,5l skivade jordgubbar
Spritsa grädden på tårtan, lägg på de skivade jordgubbarna. Om man vill kan man lägga en hjärtformad pepparkaksform mitt på tårtan där jordgubbarna läggs i så får man ett fint jordgubbshjärta på tårtan :) Garnera med nobless runtom tårtan.
Pajskal
150g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1/5dl florsocker
Blanda ingredienserna, bred ut i en pajform, nagga med gaffel och grädda sedan i ugn på 175 grader i ca 15-20min. Låt svalna.
Fyllning
1 burk Dulche de leche
2dl grädde
2msk turkisk yoghurt
1l skivade jordgubbar
Koka en burk kondenserad mjölk i ca 2 1/2- 3 timmar. Det ska koka hela tiden och burken måste vara täckt med vatten under hela kokningstiden.
Vispa grädde, blanda i turkisk yoghurt, bred först ut kolakrämen i pajskalet, bred därefter på gräddblandningen. Skiva jordgubbar och toppa med något grönt, typ citromeliss eller mynta.
Schwarzwaldtårta med jordgubbar
2 marängbottnar (använde köpta då mina egengjorda misslyckades och sjönk ihop)
4dl grädde
1 1/2dl hackade hasselnötter
1l jordgubbar, skivade
1msk bailys
100g mörk choklad
1dl lemon curd
Smält chokladen över vattenbad, gör "chokladtungor" med en sked på bakplåtspapper. Ta lite choklad och pensla på de två marängbottnarnas ovansida.
Vispa grädden, dela upp i tre olika skålar. Blanda lemon curd i den ena skålen, blanda i nötter och bailys i den andra.
Bred ut lemoncurd grädden på första botten, toppa sedan med skivade jordgubbar. Lägg på nästa marängbotten och bred på nöt/bailysgrädden. Ovanpå detta spritsas den vanliga grädden, ös på med mycket jordgibbar hyvla sedan lite mörk choklad. Sätt choklattungorna längst sidan på tårtan. Klart!
Gräddtårta med Jordgubbar Lemoncurd och jordgubb och rabarbermousse
Jordgubbs och rabarbermousse
3 gelatinblad
2 1/2 dl skivade jordgubbar (färska eller frysta)
2 1/2 dl rabarber i bitar
1 1/2 dl socker
en nypa vaniljpulver
2 1/2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i blöt, blanda jordgubbar rabarber och socker och vaniljpulver i en kastrull, koka tills de mjuknat. Mixa allt med en stavmixer tills smeten blir slät. Tillsätt gelatinbladen, låt svalna i ett par timmar minst. Vispa grädden och blanda med den stelnade moussen.
Lemongurdgrädde
2dl grädde vispas och blandas med
1dl lemoncurd
Varva de två fyllningarna mellan tårtbottnar, Köpta fungerar men hembakade är ju så mycket godare...
3dl vispgrädde till garnering
0,5l skivade jordgubbar
Spritsa grädden på tårtan, lägg på de skivade jordgubbarna. Om man vill kan man lägga en hjärtformad pepparkaksform mitt på tårtan där jordgubbarna läggs i så får man ett fint jordgubbshjärta på tårtan :) Garnera med nobless runtom tårtan.